Recreëren in en rond Hoorn

Op een mooie lentedag een lekkere wandeling maken in een mooi park, leuke picknick organiseren. Op een warme zomerdag een verkoelende duik of een boottochtje over het IJsselmeer? Je leest er alles over op deze pagina.

Wandelen 

In het centrum van Hoorn kunt u uren rond dwalen door de steegjes en straten. Kijk ook veel omhoog Hoorn heeft veel karakteristieke oude panden met prachtige gevelstenen en elementen.

Wilt u liever wat meer informatie tijdens uw wandeling, het stadswandeling boekje is te koop in een van onze winkels.

Er is ook een speciale wandelroute Beelden langs de kust van Hoorn. Er staan vanaf de schouwburg tot aan het Havenlicht op het Visserseiland zo’n 36 beelden met als thema Land-Water-Dialoog. Kijk voor meer informatie op www.stichtingindenbeginne.nl

Wilt u een wandeling maken met een ervaren gids? Mail dan even naar info@hoorninformation.nl

Zwemmen

In het Julianapark is een mooi zwemstrand waar ondiep water is, ook zwemlijnen en een zwemplatform zijn er. Zomers is er ook een mogelijkheid om een hapje en drankje te halen bij de kiosk. Goed om te weten hier is ook een openbaar toilet te vinden.

Bij Oranje Buiten net buiten het centrum kan je heerlijk vertoeven en is er een klein strandje gemaakt, ook kun je hier ligbedjes huren en serveren ze hapjes en drankjes op het strandje.

Bij de Haai op het Visserseiland is een steiger aangelegd waar je direct in het water kan plonzen, let op hier is het water wel vrij diep. Ook is er een gras veldje waar je lekker kunt zonnen en speeltributen voor de kinderen.

Varen 

De Hoornse havens verkennen vanaf het water of een rondvaart maken langs de kustlijn van onze prachtige historische stad? Of gewoon een kort ritje over het water van de ene halte naar de andere halte in onze prachtige haven? Het kan allemaal met Watertaxi Hoorn.

Watertaxi Hoorn biedt naast de mogelijkheid om u van de ene naar de andere bestemming te laten varen, ook langere tochten aan. Van een rondvaart van een uur door de haven en de grachten van de stad, tot een langere tocht buitengaats naar bijvoorbeeld strandpaviljoen Oranje Buiten.

Het is ook mogelijk om een boot te huren bij Botenverhuur Hoorn, hier zijn boten zonder vaarbewijs te huur om zelf op ontdekkingstocht te gaan op het water.

De Hulk

Achter de eeuwenoude Westfriese Omringdijk, op het kruispunt van de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam ligt De Hulk. Een waterrijk en parkachtig gebied, waarin bomen, struiken en grasland elkaar afwisselen. Een deel van het gebied wordt ingezet voor natuurbouw. Hier vindt u uiteenlopende planten- en diersoorten.

De Hulk is 58 hectare groot en bestaat uit een binnen- en een buitendijks gebied. U kunt er wandelen, fietsen, varen en vissen. Voor de kinderen zijn er fijne speelweiden. Bij het gemaal onderaan de dijk is een kano-overstapplaats. Hier kunt u vanuit het Markermeer overstappen naar het binnenvaarwater. Vaar de prachtige route richting polder de Westerkogge, waar het water de dijkdorpen met elkaar verbindt.

De Hulk dankt zijn naam aan het uithangbord van de schippersherberg die hier in de tweede helft van de zeventiende eeuw heeft gestaan met daarop een afbeelding van een hulk, een groot log vrachtschip.

Op het water

Wilt u graag op het water recreëren, ook hier zijn tal van mogelijkheden in Hoorn. 

Ook is Suppen mogelijk, huur je sup bij SUP Spirit. SUP Spirit vaart langs een aantal vaste routes in Hoorn, Monnickendam en omstreken, heb je zelf een voorkeur dan is dit geen enkel probleem. De trailer van SUP Spirit brengt de boards naar jouw gewenste locatie.

Juliana Park

In Hoorn is het Julianapark, een mooi groot opgezet park. Er is een zwemstrand waar je zomers heerlijk verkoeling kunt opzoeken. De ene helft van het park is ook losloop gebied voor honden en zijn 2 honden zwemplaatsen. Leuke speeltributen voor kinderen en mooie verharde paden. Ook is er aan de zijkant van het park een prachtig uitzicht op het Oostereiland, de Hoofdtoren en de haven.

Goed om te weten er is een openbaar toilet in het park bij het zwemstrand.