Musea Hoorn

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Hoorn. Musea, diverse tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën en ateliers en overal in de stad buitenkunst maken Hoorn tot een aantrekkelijke culturele stad.

Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de Gouden (zeventiende) Eeuw. De vaste collectie belicht vele facetten van deze enerverende periode. Waaronder de geschiedenis van de VOC. Net als in onze tijdelijke tentoonstelling spiegelen we daarin graag het heden aan het verleden. Het museum is gevestigd in het sfeervolle en monumentale Statencollege uit 1632. Als bezoeker stapt u zo de Gouden Eeuw in.

Dit museum sluit 1 Januari helaas haar deuren voor ongeveer drie jaar om een grote verbouwing te ondergaan. Na deze drie jaar Opent zij weer haar deuren met onderanderen een gloednieuwe lift zodat het straks ook toegankelijk is voor rolstoelen. Per mei 2023 is er echter  wel een tentoonstelling te bezoeken in het Statenlogement adres: Nieuwstraat 23, 1621 EA Hoorn.

Museum van de 20e eeuw

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

Museumhuis Bonck

Hier wordt al 400 jaar gewoond en gewerkt. Kom langs om de bijzondere sfeer te proeven en leer wat “linnen van de bovenste plank” is. Ga in het hangkamertje van Bonck zitten en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens uit."

Centrum Varend Erfgoed 

Het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn is het trefpunt voor liefhebbers van maritieme historie. Hoorn is de thuishaven van zo’n vijfentwintig historische bedrijfsschepen, waaronder een fraaie collectie varende monumenten.

Oudheidkamer

In de Regenten- en Regentessenkamers van het voormalig R.K. Wees- en oudeliedenhuis St. Jozef te Hoorn, vind je de maritieme Oudheidkamer. Het indrukwekkende interieur is een thuishaven voor Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. Er is een bibliotheek en een interessante collectie antieke nautische instrumenten, waaronder een bijzondere sterrenglobe. Er zijn verder enkele schitterende scheepsmodellen te zien. De originele Hondius Kaart behoort ook tot de collectie.
Stoomtram Museum

Genoeg te zien en beleven op museumterrein Hoorn! Hier ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland. Na aankomst op het sfeervolle tramstation, bezoek je tentoonstelling De Tijdlijn, een werkend seinhuis en in de werkplaats het Bello Atelier.